hoge gevoeligheid

geaard en op weg naar je spirituele Hart

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest

Kansen of problemen op je pad in het leven, groeipad of hindernissen?

Ieder mens ontmoet op zijn levenspad moeilijkheden. Het kan zijn dat iemand de problemen zelf veroorzaakt, of dat problemen zich eenvoudigweg aandienen. De mens is van nature geneigd om zich op het plezierige te richten en om pijn (emotioneel, psychisch of fysiek) te vermijden. De vraag is voor iedereen ‘hoe ga je daarmee om’. Het hele spectrum van ‘verschrikkelijk, dat moet mij weer overkomen’ tot ‘het hoort bij het leven’ en elke houding die zich daar tussen bevindt, kan worden gekozen. 
Bij problemen die verhoudingsgewijs draagbaar zijn, is het wel goed om jezelf de ‘hoe ga je ermee om?’ vraag te stellen.
Er zijn ook problemen die als zo erg worden ervaren (echt lijden dus), dat het belichten van de ‘hoe ga je ermee om?’ vraag onrecht doet aan de situatie. 
Voor mij zie ik het leven als een leerschool. Doordat de meeste mensen pijn vermijden dienen leermomenten zich dan ook paradoxaal aan als pijnlijke ervaringen. Als je tot die ontdekking komt kun je een snelle persoonlijke ontwikkeling doormaken. De hindernissen van het leven worden dan momenten van mogelijke persoonlijke groei op iemands levenspad. Daarmee zeg ik niet dat om te groeien iemand pijnlijke momenten nodig heeft. Nee! Problemen komen en gaan, daarnaar zoeken is onnodig. En, als mensen opmerkzaam zijn kunnen ze ook groeien in de plezierige momenten. Mits de plezierige momenten niet in slaap sussen. Je hebt daar opmerkzaamheid voor nodig. 
Om opmerkzaam te worden in het leven is onder meer zelfreflectie nodig. Dit kun je bereiken in diverse vormen van meditatie en in therapie. Opmerkzaamheid heeft overigens niets te maken met intelligentie. Het heeft wel te maken met een waakzame waarnemende geesteshouding. Door opmerkzaamheid of waarnemen te beoefenen scherp je deze als vanzelf aan. Door de opmerkzame houding merk je tijdens het ervaren van het probleem waar het over gaat. Of je merkt pas ná het oplossen van het probleem, waar het nu eigenlijk over ging, wat de lering in je leven is. Daarmee stel ik dat problemen op iemands levenspad geen hindernissen zijn, maar leermomenten kunnen zijn.